Naruto
képek
png
klánok
főmenü
Diavetítő

jutsuk

 

A jutsu fogalmát Kisimoto Maszasi azért alkotta meg sorozata számára, hogy megmagyarázza a Naruto nindzsáinak ember- és természetfeletti erejét és képességeit. Az volt a szándéka, hogy a nindzsákról addig kialakult és rögzült benyomással szemben egy egészen új, eredeti képet mutasson olvasóinak. A különböző kézjelek használata helyettesítőként szolgáltak a más művekben található varázslatok és mágiák kiváltására, alapjukat pedig a nindzsák mozgása és a szerepjátékok világa jelentette.Maguk a kézjelek a kínai asztrológia állatövi jegyeiben gyökereznek, melynek régi hagyománya van Japánban, Kisimoto pedig a sorozat számos elemét ezekből a japán hagyományokból merítette.

Bár a csakra fogalma valójában az Indiai hitvilágnak, a Buddhizmusnak és annak más irányzatainak rendszeréhez tartozik, Kismimoto egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy ezek közül egyik sem hatott rá mikor megalkotta a Naruto világában található csakra fogalmát. Ennek bevezetésére azért volt szüksége, hogy pontos magyarázatot adhasson nindzsái jutsu-használatára, és a csakra fogalma leginkább egy szinonima lehet az Erőre a Csillagok háborújában vagy a varázspontokra a szerepjátékokban.

 

A csakra (チャクラ) egy energiaforma, az alapvető feltétele a Naruto nindzsái számára, hogy jutsukat alkalmazhassanak. A nindzsák két testenergiájuk kombinációjával képesek termelni a csakrát: a fizikai energia (身体エネルギーsintai enerugí) abból a milliárdnyi sejtből származik, amik felépítik az emberi testet; a szellemi energia (精神エネルギーszeisin enerugí) tapasztalattal és a test fejlesztésével, kitartó edzésével nyerhető.A megtermelt csakra hasonló keringési rendszert hoz létre a testben mint annak érrendszere, és a test 361 pontján szabadítható fel. A csakra a tizenkét alapvető kézjel különböző kombinációiban való elvégzésével befolyásolható, melynek segítségével a nindzsa különböző hatásokat tud kiváltani, például járhat a vízen.

A sorozat Második része során mutatkozik be a természetmanipuláció (性質変化szeisicu henka) fogalma, a csakra minőségének megváltoztatásának lehetősége. A természetmanipuláció segítségével a nindzsa képessé válik csakráját az öt alapvető elem egyikévé: földdé, vízzé, tűzzé, széllé vagy villámmá alakítani.Mind egyes elemnek megvannak a saját előnyeik és hátrányaik a többi négyhez képest, így például a tűz gyenge a vízzel szemben, de könnyedén maga alá gyűrhet egy szél-alapú jutsut.Minden nindzsában megvan egy alapvető kötődés az egyik elemhez, ami az azon az elemen alapuló jutsuk használatában erősebbé, tehetségesebbé teheti őt. Egy nindzsa, akiben a tűzhöz való kötödés erősebb, gyorsabban képes megtanulni egy tűzokádó-technikát, mint például a víz manipulációját. Annak megállapítása, hogy kihez melyik természet illik a legjobban, egy papírt használnak, amibe belevezetik a csakrájukat. Ha a papír összemorzsolódik, akkor föld elemű az illető. Ha elázik, akkor víz; ha elég, akkor tűz; ha félbeszakad, akkor szél; ha összegyűrődik, akkor villám.

A képzett és tapasztalt nindzsa képes megtanulni ezeknek az elemeknek a használatát; azok a nindzsák, akik elérik a jonin szintet legalább két elem manipulációjára képesek. Hatake Kakashi a mangában három különböző elem magas fokú kezelésében mutatott jártasságot, a sorozat anime adaptációjában pedig egy negyedikében is. Bár ezek a nindzsák kiképzésük során az elemek egymástól független, különálló használatát minden nehézség nélkül elsajátíthatják, ahhoz hogy két elemet egyetlen jutsuban kombináljanak már nem csak tehetségre, hanem velük született kekkei genkaira van szükségük. Az ilyen adottsággal rendelkező nindzsák képesek két bizonyos elemet kombinálva egy teljesen újat létrehozni. A sorozat elején Haku, a Naruto egyik negatív szereplője például képes volt a vizet és a szelet kombinálva jeget létrehozni. A fa típussal, a föld és a víz kombinációjával az első hokage fát volt képes teremteni

A Nyolc Kapu (八門; Hacsimon) nyolc bizonyos pontot jelöl a csakra keringési rendszerében, melynek befolyásolása hatással lehet a nindzsa egész testére. Kapuk sorrendben:

1. Megnyitás kapuja,

2. Pihenés kapuja,

3. Élet kapuja,

4. Fájdalom kapuja,

5. Zárás kapuja,

6. Öröm kapuja,

7. Megrázkódtatás kapuja,

8. Halál kapuja.

Az a nindzsa, aki megtanulta kinyitni ezeket a kapukat, túlléphet saját fizikai korlátain bizonyos mértékű testi károsodást kockáztatva. Minden egyes újabb kapu megnyitása újabb erőforrásokat szabadít fel és újabb, egyre erősebb károsodást okoz. Mind a nyolc kapu megnyitásával a nindzsa legyőzhetetlenné válik, de testét ezáltal akkora károsodás éri, hogy ha meg is nyeri a csatát, utána ő maga is bizonyosan meghal. Rock Lee a sorozat Első része során az első öt kaput, tanára, Might Guy a Második rész során pedig már a hetedik kaput is megnyitotta.

 

A jutsuk típusai:

 

Naruto dzsucui három nagyobb csoportja a ninjutsu, a genjutsu és a taijutsu. Emellett a ninjutsut további két csoportra, a pecsétjutsukra és a sorozat Második részében bemutatott szenjutsura bontható.Ezen csoportok mellé sorolható még a sorozat szereplőinek és klánjainak véröröksége, melyek egyedi, csak rájuk jellemző természetes adottságok és képességek.

A különböző jutsukat a sorozatban nehézségű szintjük szerin osztályozzák, így például egy E-szintű technika alapszintű jutsut jelöl, míg egy S-szintű jutsu csak hosszú évek kitartó gyakorlásával sajátítható el. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy S-szintű jutsu hatékonyabb lenne egy E-szintűnél, mivel a jutsuk erejét nagyban befolyásolják az azokat gyakorló személyes adottságai. A betűkkel jelölt hatos skálán (E-, D-, C-, B-, A- és S-szint) kívül a jutsuk további két megnevezéssel is osztályozhatóak. A „titkos” (秘伝hiden) jelző azokra a jutsura vonatozik, melyek fortélyai egy klánon belül generációról generációra öröklődnek. Ezeket a jutsukat nem is szokták a hatos skálán besorolni, mivel a klánon kívül senki nem ismeri azok elsajátításának körülményeit. A „tiltott technikák” (禁術kindzsucu) a titkosakkal szemben besorolhatóak a hatos skálán, de elsajátításuk szigorúan tilos. Egy technika akkor esik a tiltottak körébe, ha súlyosan károsíthatja magát a használóját is, mint például a Nyolc Kapu, vagy pedig mert természetéből adódóan sötét és gonosz, mint azok, amelyeket Orochimaru használ.

A ninjutsu (忍術, ’nindzsa technika’) kifejezést szinte minden olyan technikára alkalmazzák a sorozatban, amelynél gyakorlója csakrát használ olyan célra, amit egyébként saját puszta erejéből nem lenne képes megtenni. A genjutsuval ellentétben, aminek használatával a nindzsa illúziókat és délibábokat képes létrehozni, a ninjutsu hatásai valódiak. Felhasználása az elérni kívánt céltól függően igen sokoldalú lehet; alakváltásra vagy támadások kivédésére egyaránt alkalmas. Ezeknek a technikáknak az alkalmazása magától értetődően természetes dolog a képzett nindzsák számára, akkor vetik be őket, amikor csak akarják. A jóval összetettebb ninjutsuk alkalmazójuk környezetére is hatással vannak és képesek mozgósítani a természeti elemeket is. Felhasználható lehet gyógyításra vagy a szél és a víz manipulálására is.

Azokat ninjutsukat, amelyek természet manipulációt használnak, aszerint osztályozhatjuk, hogy milyen természetű technikákat hoznak vele létre. Az ilyen támadásoknál, a használandó elemet, „típust” is mondják, például víz típus: vízklón jutsu. Az adott technikáknál használt kézjelek közül az utolsó dönti el, hogy milyen természetű a technika. Ezért is próbálják a nindzsák minél gyorsabban formálni a kézjeleket, hogy az ellenség ne tudja megállapítani, hogy – amellett, hogy pontosan melyik technikát használják – milyen természetű technikákat használnak. Így lehetnek föld, víz, tűz, szél és villámlás „típusú” jutsuk.

A tűz típusú (火遁; katon, ’tűz felszabadítás’) jutsuk támadó technikák, mely segítségével a nindzsa, a tűz természetét felhasználva tüzet hoz létre a csakrájából és kifújja a száján. Ezek a technikák főleg Avarrejtekben őshonosak, az Uchiha klán tagjai gyakorlottak ennek használatában. Az utolsó kézjel a tigris.A tűz típusú technikák erősek a szél típusúakkal szemben, mivel a szél táplálja a tüzet, viszont gyengék a víz típusúak ellen. Ha tűz és a szél típust együtt használják egy jutsuhoz, akkor a víz típusú technikák már nem jelentenek problémát.

A víz típusú (水遁; szuiton, ’víz felszabadítás’) jutsukat a nindzsa a víz természetét felhasználva, bizonyos mennyiségű vizet irányítva hoz létre. Ha nincs vízforrás, akkor a felhasználó saját maga létrehozhat egy kevés vizet bizonyos esetekben. Ezzel a típussal ködöt is létre lehet hozni. Ezek használata a ködrejteki nindzsáknál általános. Az utolsó kézjel a madár. A víz típusú jutsuk erősek a tűz típusúakkal szemben, bár ettől függetlenül egy eléggé nagy erejű tűz típusú támadás legyőzheti. Gyengéje pedig a föld típus. A víz és a szél típus együttes használatával pusztító erejű technikákat lehet létrehozni. A szél típus plusz becsapódási erőt ad a víznek.A víz típus az egyik összetevője két vérörökségnek. Széllel együtt a jég típust, míg földdel együtt a fa típust hozza létre

A szél típusú (風遁; fúton, ’szél felszabadítás’) jutsukat a nindzsa a szél természetét felhasználva, irányítva hozza létre. Mivel vágáshoz nagyszerűen használható, a közel- és középtávú sinobiknak tökéletes elem. Sarutobi Aszuma Uzumaki Narutónak megmutatta, hogy mennyire erős is ez, amikor egy szél típussal telített csakra pengét eldobott. A penge áthatolt egy fán és belefúródott egy sziklába. Egy normál penge ilyenre nem lett volna képes. Amikor Naruto a szél csakra használatát tanulta, először ketté kellett vágnia egy levelet csak a csakrájával. Ezután pedig egy vízesést, úgy, hogy elég csakrát generál ahhoz, hogy átmenetileg megállítsa a víz folyását. Ennek a lépésnek az elsajátítása azt jelentette, hogy Naruto most már igazi csata közben is tudja használni a szél típust. Ennek a típusnak a használata Homokrejtekben a leginkább elterjedt. A szél típusú jutsuk erősek a villámlás típusúakkal szemben, míg gyengék a tűz típusúak ellen. A szél és a víz típus együttes használatával pusztító erejű technikákat lehet létrehozni. A szél típus plusz becsapódási erőt ad a víznek. A víz típus az egyik összetevője egy vérörökségnek. Széllel együtt a jég típust hozza létre

A föld típusú (土遁; doton, ’föld felszabadítás’) jutsukat a nindzsa a föld természetét használva képes létrehozni, úgy, hogy a körülötte lévő földet, támadó és védekező mozdulatokra hasznosítja. Az utolsó kézjel a kígyó. Ezek a technikák képesek megváltoztatni mindenféle anyag keménységét és összetételét. Az az ember aki elsajátítja ennek a típusnak a használatát, az egy adott tárgyat fém szilárdságúvá, vagy akár agyag puhaságúvá változtathat. Ennek a típusnak a használata Sziklarejtekben a leginkább elterjedt. A föld típusú jutsuk erősek a víz típusúakkal szemben, de gyengék a villámlás típusúak ellen.

A villámlás típusú (雷遁; raiton, ’villámlás felszabadítás’) jutsuk létrehozásához a nindzsa a csakráját elektromossággá alakítja. Éppen emiatt nagy mennyiségű csakra kell a létrehozásukhoz. Ezek a jutsuk nagy sebességgel párosodnak.Ennek a típusnak a használata Felhőrejtekben a leginkább elterjedt. A víllámlás típusú jutsuk erősek a föld típusúakkal szemben, ezzel szemben gyengék a szél típusúak ellen. 

A genjutsu (幻術, ’illúzió-technika’) az ellenfél idegrendszerében található csakrára hat, és ily módon hoz létre illúziókat. A sorozatban leggyakrabban látható genjutsu az egyszerű fantomok létrehozása, melyek megzavarják az ellenfelet, aki így olyan dolgokat hall, lát, szagol, ízlel vagy tapint, amik valójában nincsenek is ott. A legtöbb genjutsu az öt érzékszervre van hatással, de más alkalmazási módjai is léteznek a technikának. A genjutsuval sújtott személy általában megdermed vagy elveszíti az eszméletét, attól függően és mértékben, hogy mennyire képes észlelni és védekezni az adott genjutsuval szemben. A genjutsu hatását három módon lehet megtörni. Az első a „kioltó genjutsu”, más néven a „genjutsu kai” (幻術解) segítségével, mely megszakítja az áldozat csakra-keringését. Ezt, ha még képes rá maga az áldozat, de akár egy társa is megteheti. A fájdalom, melyet nem a genjutsu hatása okoz, szintén kiszabadíthatja az áldozatot a technika hatása alól. A harmadik módszer, ha a genjutsu alkalmazója bármilyen oknál fogva elveszíti az összpontosítást.

A taidzsucu (体術, ’közelharc technika’) minden olyan technikát jelöl, melyek a különböző harcművészetekhez kapcsolódnak és az emberi test természetes adottságaira alapoznak. A taijutsu közvetlenül a test fizikai és szellemi energiáit veszi igénybe, és gyakorlójának kitartásán és az edzések során megszerzett testi erején alapul. Mivel a taijutsu nem igényel csakrát, használata jóval gyorsabb lehet mint a ninjutsu vagy a genjutsu technikáké. A taijutsu gyakorlója a csakrát másodlagos célokra is felhasználhatja, mint például, hogy több erőt vigyen bele egy fizikai támadásba, de a legtöbb taijutsu technika csak ritkán alkalmazza a csakrát.

A kekkei genkai (血継限界, ’genetikai adottság’), vagy vérörökség olyan képesség melyek bizonyos klánok családtagjai között öröklődnek. A legtöbb ilyen klán különleges jutsukat fejlesztett ki, mely valamilyen egyedi genetikai adottságukon alapul, ami előnyt jelent számukra a harcmezőn. Ezeket a jutsukat mások nem tudják megtanulni vagy lemásolni. Ide tartoznak a vérörökségen alapuló jutsuk, például a Saringan, mely a gyakorlója szemén keresztül fejti ki hatását, éppen ezért szemtechnikának, dójutsunak (瞳術) is nevezik. Más kekkei genkaik, mint például a Fa típus két különálló természeti elem vegyítésén alapulnak, amiből egy teljesen új elem jön létre.

A pecsétjutsu (封印術fúindzsucu) azon technikákat foglalja magában, melyek valaminek vagy valakinek az elzárására, fogságba ejtésére szolgálnak tárgyakban vagy élőlényekben. Ennek a legelterjedtebb felhasználása a Naruto világában, hogy a nindzsák fegyvereket tárolnak papírtekercsekben, amikből így többet is szállíthatnak helytakarékos és praktikus módon. A pecsétjutsu arra is alkalmas, hogy letiltsa a hozzáférést mások számára, például a belépést egy épületbe vagy a hozzáférést a csakrához. A legtöbbet emlegetett pecsétjutsu a sorozatban az, amely a sorozat főhősének, Uzumaki Narutónak a testébe zárva tartja a rettegett Kilencfarkú rókadémont.

A szenjutsu (仙術, ’bölcs-technika’) a sorozat Második része folyamán kerül szóba először. A lényege, hogy gyakorlója saját csakráját „természetes energiával” keveri, melyre csak olyan nindzsák képesek, akik tekintélyes csakratartalékkal rendelkeznek és képesek harmóniába kerülni a természettel. Amelyik nindzsa elsajátítja a szenjutsut, sokkal nagyobb erővel és hatékonysággal lesz képes bevetni más jutsukat. Egy pozitív mellékhatása a szenjutsunak, hogy az idő múlásával egyre erősebbé teszi gyakorlóját, ahelyett hogy fárasztaná vagy megviselné. Ez azért történik így, mivel a szenjutsu külső forrásból elszívott energiát is használ, a szellemi és a testi energia mellett, ezért a használó sokkal hamarabb visszaszerezheti az erejét. A technikának viszont kockázatai is vannak, ugyanis ha a nindzsa nem tartja egyensúlyban természeti energiát a saját csakrájával, akkor ez az energia békává változtatja. Naruto többször is mutatott ilyen változásokat edzése alatt, de Fukaszaku botjával többször visszaváltoztatta őt. A szenjutsu a sorozatban egyedi képessége a megidézett békáknak; csak ők és emberi tanítványaik, mint például Jiraiya és Uzumaki Naruto képesek alkalmazni.

Gyakori Technikák

A Byakugan (白眼, ’fehér szem’) egy egyedi szem-technika mely a Hyuuga klán tagjai között öröklődik. A Byakugan birtoklói tejfehér, pupilla nélküli szemükről ismerhetőek fel. Használatakor a pupilla még világosabbá válik és a szem körüli vérerek kidagadnak. A Byakugan közel 360 fokos látómezőt biztosít gyakorlója számára; az egyetlen vakfolt egy apró pont a tarkón, a harmadik nyakcsigolya felett. A technika gyakorlója képes bármit figyelemmel kísérni ezen a látómezőn belül, melynek távolsága edzéssel megnövelhető. Az Első rész során Hyuuga Neji látótávolsága a Byakuganjával ötven méter, melyet a Második részre már nyolcszáz méterre terjeszt ki.

A Byakugan használója átláthat bármin a látómezején belül, emellett képesek látni ellenfele testében a csakra áramlását is. Ez lehetővé teszi számára, hogy erővel arra kényszerítse ellenfelét, hogy az felszabadítsa csakráját testének 361 pontján, megállítsa a csakra áramlását, vagy közvetlenül ellenfele belső szerveit támadja. Mivel ezt a hatást a legcsekélyebb fizikai érintkezés útján is képes véghezvinni a technikát gyakorló nindzsa, ezt a harcstílust „Gyengéd Ökölnek” (柔拳Dzsúken) is nevezik.A Byakugan és a Gyengéd Ököl stílusok sokrétű felhasználhatósága miatt, a Hyuuga klán biztonsági okok miatt egy bonyolult hierarchikus rendszert állított fel a családon belül. A Gyengéd Ököl titkát csak a klán „felsőbb házának” tagjai sajátíthatják el, akiknek testi épségére a klán „alsóbb házának” tagjai ügyelnek. Az alsóbb ház tagjait egy átokpecséttel látják el, ami haláluk esetén azonnal elpusztítja Byakugan-képességüket, megelőzve azt, hogy az ellenséges nindzsák a holttestet tanulmányozva eltanulhassák a technika titkait.

A Chidori (千鳥, ’ezer madár’) egy Hatake Kakashi által kifejlesztett jutsu, melynek lényege, hogy villám-alapú csakráját egyik kezébe gyűjti össze. A nagy mennyiségű felgyülemlő elektromosság a madarak csiripeléséhez hasonló hangot ad, melyről a technika a nevét kapta. Miután elegendő villám-csakra gyűlt össze, a jutsu gyakorlója nagy sebességgel ront rá ellenfelére; a sebességtől és a csakra mennyiségétől függően a Chidori képes áthatolni a legtöbb védelmen. A sorozat Első és Második része között olvasható Kakashi gaiden történet tanulsága szerint, mely Kakashi gyermekkorát mutatja be, a Chidori használata a nagy sebesség miatt csőlátást eredményez, így annak gyakorlója sebezhetővé válik az ellentámadásokkal szemben. Emiatt a hátránya miatt, a Chidori csak a Saringan-szemmel együtt használható igazán hatékonyan, mivel annak adottságai kiküszöbölhetik a csőlátás okozta hátrányt. Kakashi az Első rész során ezért is tudja megtanítani a Saringant birtokló Uchiha Sasukét a Chidori használatára.

A kimerítő koncentráció és a magas csakraigény miatt Kakashi és Sasuke is egy nap csak néhányszor tudják megismételni a Chidori használatát.A Második rész során már láthatóan többször képesek alkalmazni a Chidorit az Első részhez képest, de pontos korlátaik nem ismertek. Mint a Chidori megalkotója, Kakashi olyan szintet ért el a technika használatában, hogy akár egy villámot is képes vele kettéhasítani, melyről a továbbfejlesztett technika a nevét, a Villámtörést    (雷切Raikiri, ’Villámpenge’) is kapta. Sasuke szintén jelentős előrelépést ér el a Chidori használatában a Második rész során, és képessé válik az összegyűjtött elektromosságot szilárd, kard vagy tűk formájában sűríteni.

A fa típus (木遁; mokuton, ’fa felszabadítás’) az első hokage egyedülálló véröröksége. Az adottság lényege, hogy a föld és a víz-alapú csakra keverésével Hasirama fát, vagy fa tárgyakat volt képes létrehozni. Ezt a képességét a sorozat cselekményének kezdete előtt arra használta fel, hogy megalapítsa Avarrejteket.A fa típussal létrehozott tárgyak igen sokfélék; egy egyszerű faltól kezdődően a gyakorlójuk működő másáig.A sorozat Második része folyamán fény derült rá, hogy Jamatót beoltották Hasirama génjeivel, így ő az egyetlen élő nindzsa aki képes a fa típus gyakorlására. Egy feltehetően különálló, de szintén csak Hasiramára és Jamatóra jellemző adottság, hogy képesek a farkas démonok erejének megzabolázására. Ennek technikája, hogy gyakorlója fa cölöpöket emel ki a talajból, melyek megtámasztják a démont, vagy annak gazdatestét és elnyomják annak csakráját.

Orochimaru átokbillog jutsuja (呪印術; dzsuin dzsucu, ’átokpecsét’) egy különleges pecsét-technika, mely felerősíti alattvalóinak erejét és egyben megnöveli felettük a befolyását is. A sorozatban akkor szerepel először, mikor Orochimaru ellátja vele Uchiha Sasukét. Miután a nyakán megjelölte vele, Orochimaru eszméletlen állapotban hagyta a fiút, amíg eldőlt, hogy a szervezete elfogadja vagy kiveti magából a billogot. Sasuke túléli a beavatkozást és hozzáférése nyílik a billog első szintjéhez. Ezen a szinten a billog elterjed a megjelölt személy egész testében és megnöveli annak csakratartalékát és fizikai teljesítőképességét. Ha a billog működése megszűnik, a test kimerül, mivel a használat során minden tartalékát felélte. Továbbá, ha túl sokáig használják a második szinten, a viselő elveszítheti saját énjét és a testét felemésztheti a billog. Legrosszabb esetben halált okoz. Orochimaru valójában az átokbillogot mellékhatása miatt jelölte meg vele Sasukét: működése során a billog befolyást gyakorol a megjelölt személy tudatára és fogékonyabbá teszi azt Orochimaru befolyására.

A sorozat Első részének vége felé mutatkozik be Orochimaru személyes testőrsége, a Hang Négyese. A csapat minden tagját Orochimaru egy másfajta kinézetű átokbilloggal látta el, akik közül mindegyik hozzáférhet annak második szintjéhez. Ennek eléréshez a billog viselőjének engednie kell, hogy az átokbillog teljesen eluralja testét, amit az drasztikusan átalakít és az első szintet jóval meghaladóan felerősít. A Hang Négyese egy különleges szer segítségével nyújtott hozzáférést a második szinthez Sasuke számára. Miután elérte a második szintet, Sasuke edzésbe kezdett, hogy uralni tudja átokpecsétjét; a Második rész során rájön, hogyan tudja a második szint átalakító hatását csupán egyes testrészeire korlátozni. Később Sasuke Orochimaru átokbillogjának forrásával, Dzsúgóval is találkozik. Dzsúgo szervezete természetes úton választ ki egy olyan enzimet, ami képes átalakítani testét. Miután Orochimarunak sikerült kivonnia ezt az enzimet Dzsúgo szervezetéből, bárkit elláthatott vele és annak segítségével egy hűséges követősereget létrehozni, akik minden parancsát teljesítik. Igaz, az átokbillog birtoklói csak egy formát képesek felvenni, ezzel szemben Dzsúgo több féle formát is képes felvenni.

A Báb-technika (傀儡の術; Kugucu no dzsucu) egy Homokrejtek falujából származó jutsu, mely csakra-szálakat használ különböző dolgok, általában bábok mozgatására. A bábjátékos, vagy bábmester szálakat formálva csakrájából ujjait a báb egyes pontjaihoz rögzíti, így azt az ujja és keze finom és összehangolt mozgatásával tudja irányítani. A tapasztalt bábmesterek több bábot is képesek egyszerre mozgatni; Csijo, Homokrejtek egyik nindzsája például tíz bábot képes egyszerre irányítani, mindegyik ujjával egyet.Mivel a bábmester szinte kizárólag bábjaik titkos fegyvereire és képességeire hagyatkoznak a harcok során, a technikának ők maguk a leggyengébb pontjai, ezért igyekeznek minél messzebb tartózkodni a csata helyszínétől és személyesen kimaradni a harcból. A bábok általában nem képesek a csakra használatára. Sasori, az Akatsuki nevű bűnszervezet egyik tagja ezt úgy küszöbölte ki, hogy bábjait emberi testekből készítette le, megőrizve azok csakráját és az elhunyt eredetileg birtokolt különleges képességeit is. A sorozatban leggyakrabban szereplő bábjátékos Kankuro, aki a történetek során egyre többféle bábbal gyarapítja fegyverarzenálját.

A Rasengant (螺旋丸, ’Spirálgömb’Namikaze Minato fejlesztette ki három év kísérletezés után. A Rasengan egy csakrából álló, spirálisan örvénylő gömb melyet az előhívója a kezében formáz meg és mindenen átfúrja magát, amivel csak érintkezik. A technika akkor tűnik fel először a sorozatban mikor Jiraiya, Minato egykori tanára annak fiának, Uzumaki Narutonak igyekszik megtanítani, hogy az sikerrel legyen képes szembeszállni Uchiha Sasuke Chidorijával.Mivel a Rasengan igen összetett technika, Naruto három lépésben sajátította el azt:

  1. mozgásba hozni a csakrát,
  2. megfelelő mennyiségű erőt vinni bele,
  3. majd pedig gömbbé formálni.

Narutónak komoly gondjai adódtak az utolsó lépéssel.

Szavazás
melyik a kedvenc menüdobozod?
képek
klánok
háttér nélküli
naruto
egyik se mind rossz
Szavazás
ezek közül ki a kedvenc szereplőd?
sakura
sasuke
naruto
egy démon
kiba
Naptár